Masa solna - PRZEPIS
13:18Lepienie z masy solnej to świetna zabawa !
Wie to każdy, kto kiedyś spróbował i mógł cieszyć się swoimi ulepiankami.
Niestety, część próbujących zniechęca się widząc, że masa się rozpada, nie schnie czy jej konsystencja nie nadaje się do swobodnego tworzenia małych arcydzieł.
Niestety, część próbujących zniechęca się widząc, że masa się rozpada, nie schnie czy jej konsystencja nie nadaje się do swobodnego tworzenia małych arcydzieł.
A sukces leży w przepisie na masę solną , a właściwie w odpowiednio dobranych proporcjach:
PODSTAWOWA MASA SOLNA:
1 szklanka zmielonej soli kuchennej
1 niepełna szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka oleju
letnia woda
Sól kuchenną mielimy w młynku do kawy nawet wtedy, gdy wydaje się drobniutka - zapewniam Was, że to tylko złudzenie. Wsypujemy do miski, dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną i olej.
Powolutku dolewamy letniej wody ugniatając powstającą masę.
Musi mieć konsystencję jak ciepła plastelina. Dobrze jest ją chwilę pougniatać, wykładając na płaską powierzchnię jak ciasto na pierogi ...
Powolutku dolewamy letniej wody ugniatając powstającą masę.
Musi mieć konsystencję jak ciepła plastelina. Dobrze jest ją chwilę pougniatać, wykładając na płaską powierzchnię jak ciasto na pierogi ...
Gotową kulkę masy solnej trzeba trzymać w woreczku, bo wysycha na powietrzu i robi się twarda.
Jeśli nie zużyjemy całej przygotowanej masy można przechować resztę kilka dni w woreczku w chłodnym miejscu (garaż, taras...) ale NIE w lodówce! Gdy troszkę stwardnieje można dolać ciut wody i zagnieść nieco przed kolejnym lepieniem.
Podany przepis nadaje się do lepienia większości małych i średnich wyrobów z masy solnej. Dodatek mąki ziemniaczanej sprawia, że drobne elementy nie będą rozsypywać się podczas lepienia, a olej zapobiega psuciu się gotowych wyrobów.
Masę solną można barwić przed lepieniem dodając do przepisu:
* naturalne składniki barwiące sypkie (należy odjąć z przepisu nieco mąki pszennej):
- cynamon
- kakao
- kurkumę
- curry
- kawę rozpuszczalną mieloną
*naturalne składniki barwiące płynne (należy odjąć nieco wody)
- kawę
- barszczyk instant
- wywar z gotowanego szpinaku
- wywar po gotowaniu buraków
- wywar z łupek cebuli
*barwniki chemiczne:
- bejce wodne
- farbki plakatowe
- barwniki spożywcze
- barwniki do tkanin
lub cokolwiek innego, co przyjdzie Wam do głowy i się sprawdzi !!!
0 komentarze