Chlebek

10:21

Witam

Jeszcze szybciutko przed Wielkanocą podzielę się z Wami sposobem na domowy chleb.
A nuż któraś z Was zechce taki zaserwować przy Wielkanocnym śniadaniu?

Chlebek jest bardzo prosty do upieczenia, wymaga jedynie piekarnika z termoobiegiem.

Po upieczeniu wygląda tak:
 

Ma bardzo chrupiąca skórkę, wiele pyszności w środku i znacznie mniej chemii niż w chlebie z najlepszej nawet piekarni.

Przepis (proporcje na 6 chlebków):

15 dkg drożdży z kostki
1 szklanka ciepłej wody
3 łyżki cukru

drożdże rozgnieść w palcach, wymieszać z wodą i cukrem i już po chwili dodać:

1,5 kg mąki pszennej (nie eksperymentujcie z ciemna mąką, bo się nie uda)
5 szklanek wody
3 łyżeczki soli

zamieszać najlepiej łapą. Teraz dodajemy to, co lubimy:

musli
ziarenka słonecznika
ziarenka dyni
siemię lniane
suszoną śliwkę

w przepisie podstawowym jest jeszcze paczka otrębów pszennych.

Chleb z otrębami jest bardzo zdrowy, ma właściwości przeczyszczające i troszkę bardziej się kruszy, niż chleb bez otrębów. Nie każdy jednak je lubi. Chlebek na zdjęciu jest bez otrębów więc po przekrojeniu jest dość jasny.

Obie wersje jednakże ładnie się pieką i na pewno będą Wam smakowały.

Ciasta nie odstawiamy do wyrośnięcia, tylko gotową masę, która nota bene wygląda jak błoto wkładamy do foremek, najwygodniej silikonowych lub jednorazowych, takich jak do pasztetu.

W moim piekarniku mieści się ich właśnie sześć.

Nastawiamy na termoobieg na 180 stopni i pieczemy godzinę. Pod koniec pieczenia tak na 10 minut możemy termoobieg zmienić na termoobieg i dolnym pieczeniem.

Nie polecam kroić gorącego chleba, choć zapach bardzo kusi! Poczekajcie, aż wystygnie i wtedy rozkoszujcie się smakiem - najlepszy z masłem i powidłami śliwkowymi!!!

pozdrawiam i życzę 


Wesołego jajka, kurczaków, baranka, 
ciasta z rodzynkami, ostrego chrzanu, 
tęczowych mazurków, mokrego Dyngusa 
i ode mnie całusa.

You Might Also Like

7 komentarze